article

Perniagaan ke Perniagaan (B2B) E-Commerce: Giant Silent 2020

perniagaan-ke-perniagaan-b2b-e-commerce-giant-silent-2020

Terdapat banyak jenis e-dagang. Tetapi yang paling popular adalah perniagaan untuk perniagaan e-dagang.

Apabila kedua-dua pihak terlibat dalam urus niaga e-dagang adalah perniagaan, kami menyebutnya perniagaan untuk e-dagang perniagaan, atau e-commerce B2B untuk jangka pendek. Walaupun media arus perdana mendapati lebih menarik untuk melaporkan perkembangan dalam perniagaan kepada pengguna (B2C) e-dagang, sebahagian besar urus niaga, seperti yang diukur oleh ringgit yang diurus, berlaku di ruang B2B.

Pemandu Perniagaan ke Perniagaan E-dagang

Pemandu utama yang bertanggungjawab terhadap populariti e-dagang B2B adalah:

Mengoptimalkan Perolehan

Jika anda adalah pengilang dan memerlukan bekalan tetap bahan mentah, anda perlu mengekalkan inventori yang besar dan mahal untuk memastikan anda tidak kehabisan bahan mentah. Ini kerana jika anda memesan pada saat-saat akhir, pembekal bahan mentah anda mungkin tidak mempunyai stok yang mencukupi untuk membekalkan anda pada waktunya.

Juga, anda perlu mengekalkan pasukan perolehan yang besar supaya mereka boleh berinteraksi dengan beberapa pembekal untuk mendapatkan kuantiti, kualiti, dan harga yang betul. Dan untuk mengambil kira semua ini, anda memerlukan pasukan perakaunan yang kuat yang dapat menyelaraskan data dengan vendor anda.

Tetapi itu adalah gaya kerja lama. Masukkan dunia e-dagang B2B. Sekiranya anda tersambung secara elektronik kepada pembekal anda, anda boleh:

 

    • Persediaan lebih rendah
    • Dapatkan harga terbaik
  • Rekonsiliasi akaun dalam masa nyata

Sebagai contoh, sistem anda sentiasa boleh memantau tahap inventori bahan mentah anda serta tahap inventori pembekal anda. Pada masa yang tepat, sistem anda secara automatik boleh mencetuskan pesanan kepada pembekal yang terbaik. Ini sahaja adalah satu manfaat yang besar sehingga ia membenarkan pelaburan dalam perniagaan kepada infrastruktur e-dagang perniagaan.

Pengurusan Rakan Kongsi Saluran Jualan

Jika anda menggunakan ejen, sekutu, pengedar atau rakan saluran lain untuk membantu anda menjual, anda tahu bahawa menguruskan saluran jualan boleh menjadi mimpi ngeri. Tetapi transaksi B2B dalam talian telah membantu memperkemaskan proses tersebut.
Dengan menggabungkan sistem perakaunan anda dengan rakan kongsi saluran anda, anda boleh memastikan bahawa tidak akan ada proses penyelarasan skala besar kemudian. Di samping itu, anda boleh memantau tahap jualan dan inventori dalam masa nyata untuk membuat keputusan saluran yang sesuai.

Pesanan Pesanan

Jika penyedia logistik pihak ketiga tidak memberi anda platform untuk membuat pesanan dan memantau penghantaran, anda akan kehilangan kawalan ke atas logistik anda. Oleh kerana pelanggan menuntut kitaran penghantaran yang lebih cepat dan lebih tepat, keupayaan anda untuk menguruskan logistik boleh menjadi pembeza utama dan kelebihan daya saing. Oleh itu sistem B2B yang membolehkan dan memantau pemenuhan pesanan adalah sangat diperlukan.

Bagaimana Manfaat Hasil B2B E-commerce?

Pada terasnya, perniagaan untuk e-dagang perniagaan membantu kerana dua proses utama:

Ia Memungkinkan Pengumpulan Data

Sebagai ahli fakulti Sistem Maklumat di University of Texas di Austin pada 1992-93, saya akan mengajar mengenai EDI (Electronic Data Interchange).

Pada masa itu, tidak ada yang pernah mendengar tentang istilah e-dagang. Sesungguhnya EDI adalah salah satu daripada jenis e-commerce terawal.

Mampu menghantar dan menyegerakkan data secara elektronik adalah di tengah-tengah semua manfaat yang disediakan B2B e-commerce.

Ia Mengurangkan Masa Kitaran

Sebagai akibat daripada pertukaran data masa nyata, perbandingan dan pemantauan algoritma, dan proses perniagaan yang dicetuskan secara automatik, masa kitaran telah dikurangkan dengan ketara. Sebaliknya, ini telah membawa kepada produktiviti yang lebih tinggi, menurunkan kos, kualiti yang lebih baik, dan penghantaran yang lebih cepat.

Siapa Sediakan Laman Web E-commerce B2B?

Sebarang perniagaan boleh membuat laman web e-dagang B2B. Dan jika perniagaan itu tidak cukup besar untuk memiliki persediaan B2B dalam talian mereka sendiri, mereka boleh turut serta sebagai vendor di pasaran dalam talian.

Pembeli

Jika anda pembeli, anda boleh membuat laman web di mana anda menghantar keperluan anda, dan penjual menghantar cadangan.

Ini masuk akal untuk pembeli yang besar.

Penjual

Sebagai penjual yang besar, anda boleh membuat laman web e-dagang B2B di mana pembeli menyemak imbas tawaran dan pesanan anda. Ini jenis e-dagang mempunyai banyak persamaan dengan B2C (perniagaan kepada pengguna) e-dagang.

Pasar

Pasar adalah perantara yang cuba menyamakan pembeli dan penjual. Tidak seperti segelintir pembeli dan penjual yang besar, kebanyakan perniagaan merasa lebih mudah untuk bertransaksi di pasar.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *